FELIÇ DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL

Avui, 2 d'abril, se celebra el Dia internacional del llibre Infantil i Juvenil, per a commemorar el naixement de l'escriptor danès Hans Christian Andersen, autor de molts de contes infantils que coneixeu com El soldadet de plom, L'aneguet lleig, El vestit nou de l'emperador, La venedora de llumins, La sireneta...

Cada any la secció de L'IBBY (International Board on Books for Young People, Organització Internacional del Llibre Infantil i Juvenil) d'un país determinat és l'encarregat de triar un escriptor i un il·lustrador seus perquè escriguin el manifest i facin el póster de l'any. Enguany li ha correspost a Eslovènia. El manifest l'ha escrit Peter Svetina i l'ha il·lustrat Damijan Stepancic.





El títol del manifest és FAM DE MOTS i aquí en teniu un fragment:

"Quan l’home té gana o set, se li encongeix l’estómac i se li eixuga la boca. Busca trobar alguna cosa per menjar, un tros de pa, un plat d’arròs o de blat, un peix o un plàtan. Com més afamat està, més se li estreny la mirada; ja no veu altra cosa que allò que el pot satisfer.

Tanmateix, la fam de mots es manifesta de manera diferent: com una tristesa, com una apatia, com una arrogància. Les persones que pateixen aquest tipus de fam no són conscients que les seves ànimes estan tremolant, que estan passant pel seu costat mateix sense haver-hi parat esment. Una part del seu propi món se’ls en va de les mans sense ells adonar-se’n.
Aquest tipus de fam és la que sacien els poemes i les històries."



El Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, CLIJCAT, ha enregistrat un vídeo en el qual 25 infants i joves llegeixen el manifest d'enguany: