UNJOC I UN WEB: El "Quarto" i el web "Duolingo"

 Dimecres, 11 d'agost de 2021

Hem pensat que podria agradar-vos aquest joc que a nosaltres ens ha fet passar molt bones estones.

El QUARTO (joc de taula) és un joc d'estratègia semblant al "Tres en ratlla"  (que segurament tots coneixeu). El va inventar el matemàtic suís  Blaise Muller. Es tracta d'intentar col·locar quatre peces en línia que compartesquin almenys una característica, i guanya el primer que ho aconsegueix. La nostra proposta és que vosaltres mateixos faceu un  "Quarto" casolà amb pasta de sal.  Es juga amb un tauler de 4x4 cercles i 16 fitxes o peces úniques, totes diferents. Proposam que el tauler sigui de roba perquè es pot fermar i guardar les peces a  dins.

Per a fer el joc tal com  l'hem fet nosaltres necessitareu: 

Per a fer les peces: pasta de sal, pintures acríliques i dos pinzells (un de molt prim).

Per a fer el tauler: dos trossos de roba de 25cm x 25 cm; fil i agulla;  un tros de veta o similar de 70 cm;  un plat per a marcar el cercle damunt la tela; un llapis; unes tisores; una moneda grossa o un tap per a marcar els cercles petits; i pintura o retoladors per a pintar els cercles.

Primer de tot hem de preparar la pasta de sal. Els ingredients són:

2 tassonets  (petits, de vi) de farina 

1 tassonet de sal

1 tassonet d'aigua (aproximadament)

 Podeu veure com es fa la pasta de sal en aquest vídeo:


Amb la pasta de sal hem de fer:

4 peces grosses quadrades
4 peces petites quadrades
4 peces grosses rodones
4 peces petites rodones

 Després de fer les 16 peces i deixar que s'eixuguin (dos dies al sol o 5 minuts dins el forn a 120  graus), ja les podem pintar. 

Pintarem amb pintura acrílica la meitat de les peces, del color que vulguem.

Quan la pintura sigui eixuta, amb un pinzell prim farem els piquets, com a la imatge.

Mentre s'eixuguen les peces farem el tauler de roba:

  1. Marcarem amb un plat un cercle gran damunt cada tros de tela.
  2. Retallarem els cercles.
  3. Marcarem els cercles petits damunt una de les teles, amb l'ajuda d'una moneda grossa o d'un tap. Els cercles petits han d'estar ben col·locats, en 4 fileres i 4 columnes.
  4. Pintarem aquests 16 cercles, bé amb retolador, bé amb pintura. Atenció: hem de protegir la taula si pintam amb pintura perquè aquesta pot travessar la tela.
  5. Deixarem que s'eixugui molt bé la pintura, si els hem pintat.
  6. Cosirem els dos cercles de roba, amb la cara bona a dins, a un centímetre de la vorera. Quan falti un trosset per a acabar de cosir les teles, les girarem: les cares que estan a dins passaran a estar defora. Ara es veurà la cara bona. Acabarem de cosir el trosset que ens falta, amb puntets petits i ben fets.
  7. A la part de darrere del tauler hi cosirem la veta: primer doblegarem la veta per a trobar-ne la meitat; després cosirem la veta per aquest punt, a la cara de darrere del tauler, a devers dos o tres centímetres de la vorera.




Aquí podeu veure na Júlia, que té 11 anys, mentre cus la veta al joc que ha fet.

I així és com li ha quedat el joc a la nostra amiga Júlia.


EL WEB DUOLINGO

Aquest web, totalment gratuït, és molt útil per a repassar el que sabeu d'anglès (o d'un altre idioma) i anar progressant de mica en mica. Treballa molt les habilitats d'escoltar, de llegir i d'escriure i té un mussol per mascota que és molt simpàtic i uns personatges animats que aplaudeixen i et fan festes quan encertes les respostes. Per a usar-lo has de tenir un correu electrònic i registrar-te. Et pots comprometre a treballar 10 minuts diàriament o més, i cada dia et recordarà que facis un poc de feina. Cada setmana tendràs un resum del que has treballat: el nombre de lliçons que has fet, les paraules i frases treballades, el temps que hi has dedicat... T'animam a provar-lo!