EL CONTACONTES DELS DIVENDRES

 21 de juny de 2023

Durant tot el curs els alumnes de primer i segon de Primària han vengut a la biblioteca escolar per a una sessió de contacontes els divendres després del pati dels grans.

 Cada grup s'ha desdoblat i així ha pogut gaudir d'unes sessions tranquil·les però intenses.  Com que l'escola té dues aules per curs, cada grup desdoblat ha tengut una sessió mensual. No és gaire, si ho comparam amb l'ideal, que seria gaudir d'un conte cada dia. Però la qualitat dels contes i l'excel·lent narradora tenen un impacte força positiu sobre els infants, que s'emocionen i participen molt. L'activitat de contacontes els estimula a llegir pel seu compte. En acabar les classes, a les 14 hores, molts d'ells vénen a la biblioteca per a dur-se'n llibres en préstec.


L'activitat comença quan na Margalida Pons, la narradora i també responsable de la biblioteca, va a cercar els alumnes a la seva classe. L'entrada a la biblioteca, lloc de silenci i tranquil·litat, es fa de manera ordenada. Deixen els llapis damunt la taula i van a seure formant una U, davant el baül on seurà la mestra.

 

Al seu costat en Vellut, la mascota de la biblioteca, reposa i sovint té entre les potes el llibre que ha triat per a aquell dia.

Normalment na Magalida mostra l'àlbum il·lustrat mentre l'explica.

 

També utilitza altres materials, com cartes il·lustratives (per exemple, per al conte "El moix amb botes"). O fa servir objectes,  com les pepes de fusta del conte de na Matrioska.

Però de vegades na Margalida no usa cap imatge mentre llegeix o conta la història. 

Llavors explica als infants que, amb el poder de la imaginació, ells mateixos veuran  les imatges dins el seu cap. 

Enguany ha oferit "aigua d'imaginació" a tos els qui en volien per a augmentar el seu poder.Aquest és un moment per a aprendre vocabulari nou i  entendre el significat de certes expressions.

 Aquí podem veure la demostració de l'expressió "Em feis un lloc?Hi ha molts de moments de participació:

per a endevinar què ens contarà aquell àlbum,
per a pensar qui serà el protagonista,
per a imaginar què passarà a continuació,
per a explicar què significa una paraula nova...

Tot molt tranquil, aixecant la mà per a participar i fent-ho curtet perquè no es perdi el ritme del relat.
Si els ha agradat el conte poden fer "mambelletes de biblioteca", que no fan renou. Aixequen les mans i les fan girar a un costat i a l'altre.Qualque dia poden tocar en Vellut i fer-li un joc o dir-li unes paraules.
Despres del conte fan una petita activitat al seu quadernet de contes.


Escriuen la data, el títol i el nom de l'autor i de l'il·lustrador. Na Margalida els ajuda amb la pissarreta.  De vegades hi aferren la imatge (cromoconte) de la coberta.


Altres vegades  dibuixen algun element del conte, encerclen imatges o responen qualque pregunta.

 Les respostes es posen en comú i així també es treballa l'expressió oral i el vocabulari, dins el seu  context i de manera natural.Finalment els infants es preparen amb molt d'ordre per a tornar a l'aula. Col·loquen la cadira bé, fan una fila i s'enduen el llapis amb la punta per avall per a evitar accidents.


El quadernet acabat el duen a casa amb gran alegria al final del curs escolar. És un fantàstic recordatori dels contes que han "viscut" a la bibioteca escolar!